Banner2021 revb 1170px

Klubbtävlingar

Dressyr

Programridning – är den enklaste formen av träning för tävling i dressyr. Ett program rids för inbjuden domare, eller en av våra instruktörer. Bedömning enligt protokoll som på en vanlig tävling, men inget formellt pris delas ut. Nivå på program kan variera utifrån deltagarnas nivå. Programridning genomförs ibland som avslutande moment i programridningskurser, och i samband med skollov.

Klubbtävling – genomförs på samma sätt som programridning, med inbjuden domare och bedömning enligt protokoll. Vid klubbmästerskap delas prisrosetter ut till de bästa resultateten enligt de regler som gäller för externa tävlingar. Ibland avgörs klubbmästerskapet i två deltävlingar då ryttarna rider olika hästar vid de olika tillfällena och sammanlagt resultat räknas. Framridning sker ute om tävlingen är i ridhuset och tvärtom, om vädret tillåter.

Klubbmästerskap – Klubbmästare utses i samband med den sista klubbtävlingen på ridåret, där ett sammanvägt resultat av årets klubbtävlingar räknas. %-resultatet räknas oavsett programnivå.

Klädsel: Ridkavaj, klubbtröja/jacka eller annan tröja med lång ärm. Ridbyxor. Ridstövlar eller jodpursskor. Tänk snygg och prydlig klädsel, figurnära så att domaren kan se ryttarens samverkan med hästen.

Hoppning

Clear-round – är den enklaste formen av hopptävling, med en bana med cirka 7 hinder och alla med felfri ritt får rosett. Denna tävlingsform genomförs under året vid flera tillfällen i olika nivåer, allt från Blåbärshoppning för nybörjare med hinderhöjd från cirka 20 cm, upp till cirka 70/80 cm (ponny/häst). Vid clear-round-hoppning sker ofta framridning i grupp med instruktör, och alla i gruppen är kvar inne på banan när övriga rider.
Tomtehoppningen 23/12 är vår mest klassiska clear-round-tävling, och vi har också haft maskeradhoppning med specialpris till bästa kostym.

Klubbtävling – genomförs som en riktig tävlingsdag med flera olika klasser, ofta inledande clear-round på lägre höjd och en eller flera klasser med en del på tid. Bedömning och klasser väljs utifrån deltagarnas nivå. I clear-roundklasser ges rosett för felfri ritt, och i övriga klasser ges pris enligt tävlingsreglementet. Vid klubbtävling på utebanan sker fram-ridning och hoppning i ridhuset och ett ekipage i taget går ner till ridbanan.

Klubbmästerskap – Klubbmästare utses i samband med den sista klubbtävlingen på ridåret, där ett sammanvägt resultat av årets klubbtävlingar räknas. Placeringspoängen räknas samman och en klubbmästare utses på ponny och en på häst.

Klädsel: Ridkavaj, klubbtröja/jacka eller annan tröja med lång ärm. Ridbyxor. Ridstövlar eller jodpursskor med shortchaps/leggings. Tänk snygg och prydlig klädsel.

Fälttävlan

Gladö har ingen komplett terrängbana, men bygger varje vår upp en bana med terränghinder i en av hagarna, eller på ridbanan med terränginspirerade hinder. Träningsritt i terrängmomentet genomförs i samband med ordinarie lektioner i de grupper som har tillräckliga kunskaper, när terränghindren är på plats och vädret tillåter.

Kurser med terränginspiration kan ges i anslutning till sommarlovet, eller sent på våren.

2019 genomfördes Gladö cup för första gången, en heldag med alla momenten i fälttävlan: dressyr, banhoppning och terrängbana. Resultaten i respektive gren gav prisrosetter enligt tävlingsreglementet och sammanlagt resultat gav pris i totalcupen. Ambitionen är att Gladö cup ska genomföras en gång om året. Ibland på våren, ibalnd i ridhuset och då som en tre-dagars tävling.


Funktionärer vid klubbtävlingar

Vid klubbtävlingar är det någon i personalen som ansvarar för själva tävlingen och att bjuda in domare för dressyr, planera banan i hoppning, sätta startlista och fördela hästar till ryttarna. Allt annat praktiskt hjälps deltagare åt med, tex att förbereda hästar och banan, assistera domare i dressyr med protokollskrivning och som banbyggare och banpersonal i hoppning mm. Alla hjälps åt att plocka undan och mocka ridhus/ridbana. Att vara med och hjälpa till vid en klubbtävling är ett bra sätt att lära sig hur det fungerar vid tävling, och att visa att man är engagerad och kanske vill tävla själv.

Extra bemanning i fiket är mycket uppskattat på tävlingsdagen, man kan bidra med lite extra gofika eller att stå i serveringen.

Nya tävlingsformer

Vi strävar efter att arrangera nya former av träningstillfällen för tävling. Har du idéer – prata med din instruktör!


Md md bild facebook
Md webp.net gifmaker
Md bild f lj oss p  instagram
Md allm nt
Md dyno 1
Md v rmex

Hyreslandslaget Lännadepån


Md l vkullen 1
Md sponsorspaket
Md bild glad sko 2425
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub