Banner2021 revb 1170px

Ridnivåer och Ryttarmärken

Ridnivåer på Gladö Riskola

Nivåindelningen i våra ridgrupper är indelade efter Svenska Ridsportförbundets Ryttarmärken. Det gör utvecklingen tydligare och det är lätt att se mål för varje nivå. Idén med Ryttarmärken är att stimulera till allsidiga häst- och ridkunskaper inom bestämda fokusområden.

Ridskolan erbjuder märkestagning, och det är självklart frivilligt att delta eller att köpa Ryttarmärken.

Nytt för 2021 är att grupper som är mellan två nivåer anges med +, dvs H2+ har kommit till märke 2 och en bit på väg mot märke 3.

Nivåer:

Nybörjare
Knatte - nybörjare på ponny med ledare
Knatte Special - 30min ridning, nybörjare främst för barn mellan 5-7år. VT 2021 har vi ingen Knatte special.
Nybörjare ponny - P1 Nyb.
Nybörjare häst - H1 Nyb.

P1/H1- Ryttarmärke 1
Känna sig trygg i stallet genom grundläggande förståelse för hur hästen fungerar och reagerar i olika situationer. Lära sig umgås med hästen och förstå dess signaler. Kunna sitta avspänt och i balans på hästen. Ha god kontroll på sin kropp och kunna rida hästen i skritt, trav, samt i övergångar. Påbörja galopp.

P2/H2 Ryttarmärke 2
Självständigt hantera och sköta hästen i stallet. Grundläggande hjälperna: framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Fokus på ryttarens stabilitet i sitsen och följsamhet i skritt, trav och galopp och enkla bokserier.

P3/H3 Ryttarmärke 3
Självständigt ta ansvar för hästens dagliga skötsel och behov. Fokus på att inverka mer i ridningen och variera sin egen sits för att påverka hästens tempo och introducera samverka mellan hjälperna. Att rida ut i terrängen och hoppa enkla hinder. I hoppning är ryttarens balans, sits och följsamhet i fokus.

P4/H4 Ryttarmärke 4
Fördjupad insikt i de tre första nivåerna, hur hästen fungerar, hästens exteriör, den dagliga vården och hanteringen. Teoretisk ridlära och ryttarens egen utveckling. Samverka mellan hjälperna, rida hästen i rätt form och bli mer precis och självständig i sin ridning. Kunna hoppa enkla serier och banor. Rida ut i terräng i alla gångarter.

P5/H5 Ryttarmärke 5
Kunskap om hästens välbefinnande. Grundläggande kunskap om tävlingsdeltagande. Kunna tävla på klubb och lokalnivå. Ökade krav på hästens form. Större fokus på ryttarens inverkan på hästen.

P6/H6 Ryttarmärke brons
Läs mer om märke brons som är nästa steg efter märke 5, på ridsportförbundets sida se länk nedan.

Ryttarmärken

På Gladö ridskola jobbar vi med ryttarmärken enligt Svenska Ridsportförbundet. Det är alltid frivilligt att ta ett ryttarmärke, men ridgruppernas undervisning bygger på de mål som respektive ryttarmärke ger.
Märkestagning kan ske på lektionstid eller som ett separat arrangemang eller kurs.

Ladda hem program för ryttarmärke nedan.

Ryttarmärke I
Ryttarmärke II
Ryttarmärke III

Läs mer om ryttarmärken och se övriga program på Svenska Ridsportförbundets webb, klicka här.

Md md bild facebook
Md webp.net gifmaker
Md bild f lj oss p  instagram
Md allm nt
Md dyno 1
Md v rmex

Hyreslandslaget Lännadepån


Md l vkullen 1
Md sponsorspaket
Md bild glad sko 2425
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub